Yazdırma Görevleri

SambaPOS un sihirbaz gibi çalışan en esnek ve işlevsel özelliklerinden biridir. Genel olarak yazdırma işlemleri için önceden bir tanım yapılmasını ve bunun otomatik veya manuel olarak tetiklenerek program içerisinde çalışmasını sağlar. SambaPOS'ta yazıcıdan çıkan her farklı çıktıya karşılık bir yazdırma görevi tanımlanır.

Örnek vermek gerekirse:

Bazı ürün siparişlerinin aynı anda iki yazıcıdan birden çıkartılması gerekir. Örneğin Bira + Patates siparişi hem bar yazıcısından hem de mutfak yazıcısından çıkartılmalıdır çünkü Bira barda, patates mutfakta hazırlanır. Bu durumda her bir çıktı için ayrı bir yazdırma görevi tanımlanması gerekmektedir.

SambaPOS Yazdırma Görevlerinde çok sayıda görev eklenebilir. Bu görevlerin içinde HUGIN yazarkasaya resmi fiş yazdırmaktan, mutfak siparişine oradan da paket servisi ve Resmi adsyona kadar istediğiniz kadar farklı görev tanımlayabilirsiniz.

SambaPOS ilk kurulumda 2 temel görev otomatik tanımlı olarak gelir. Bu görevler Hesap Yazdır ve Siparişleri Mutfağa Yazdır görevleridir.

Biz örnek olarak, Resmi Adisyon yazdırma görevini ekleyelim.

Öncelikle Navigasyon ekranında Ayarlar bölümünden Yazdırma Görevlerine gelip ekranın Yazdırma Görevi Ekle linkine tıklıyoruz.

Buradaki değerleri kısaca tanıtalım.

Yazdırma Görevi Adı : SambaPOS içerisinde bu tanımlanacak görevin adını buraya yazıyoruz Örn: Resmi Adisyon Yazdır.

Düğme Başlığı: Tanımladığımız bu yazdırma görevi manuel olarak bir tuşa basılarak yapılacaksa o tuşun üzerinde görünecek adının yazıdlığı alandır. Biz burayı R.Ads şeklinde kısa bir isim veriyoruz.

Otomatik Yazdırma Tetikleme: Tanımladığımız bu yazdırma görevi, manuel mi yoksa otomatik olarak bir işlem yapıldığında mı tetiklencek onu buradan seçiyoruz.

5_1.jpg

Biz resmi adisyon için burayı Manuel de bırakacağız ancak farklı işlemler için diğer seçenekleri de anlatalım.

2. Seçenek: Adisyona yeni satır eklendiğinde seçeneğinde kullanıcılardan biri adisyona yeni bir ürün eklediği zaman kimseden bir komut, işlem beklemeden bu yazdırma görevini yerine getirecektir. Örneğin mutfak yazıcılarına sipariş yazdırmak istenildiğinde seçilecek seçenektir çünkü mutfak çıktıları onay gerekmeden otomatik olarak yazdırılır.

3. Seçenek: Adisyon Ödendiğinde seçeneği adisyon ödenerek kapatıldığı zaman otomatik yazdırma işlemi yapılacaksa seçilir. Örneğin adisyon ödendiğinde HUGIN yazarkasadan otomatik fiş kes, veya Adisyon ödendiğinde patron odasındaki slip yazıcıdaın kontrol adisyonu yazdır gibi seçenekleri için kullanılabilir.

Diğer bir değer ise Otomatik Yazdırma İçeriğidir, Bu seçenek yazdırma görevinin içinde yazılarak satırların ne biçimde olacağının seçildiği alandır.

Biz Resmi Adisyon örneğimizde, Tüm Satırlar seçeneğini seçeceğiz, diğer ayarları da gözden geçirelim,

2. Seçenek: Sadece yeni Eklenen satırlar, sadece adisyona yeni eklenen satırları (yani son alınan siparişi) yazdıracaktır. Resmi adisyon her bir sipariş için ayrı ayrı düzenleniyorsa bu seçenek seçilmelidir. veya mutfağa gidecek siparişlerde de bu seçenek kullanılır.

3. Seçenek: Barkoda göre gruplanmış Satırlar dır. Özellikle HUGIN yazarkasa kullanımında fiş te sadece Yiyecek İçecek gibi satırlar olsun her ürünü tek tek yazmasın istenildiğinde kullanılacak seçenektir.

4. Seçenek: Grup Koduna Göre Gruplanmış Satırlar, Ürünleri tanımlarken açtığımız grup kodlarına göre adisyonun içindeki satırları gruplayarak yazdırmak için kullanılabilecek seçenektir. Özellikle Fatura kesme işlemlerinde kullanılabilir.

Otomatik Yazdırma İşlem Tipi değeri ise Otomatik Tetikleme seçeneğinde Adisyon Ödendiğinde değeri seçili ise bu yazdırma görevinin hangi tip ödemeden sonra devreye gireceğinin tanımlandığı alandır.

Örneğin adisyon nakit Ödendiyse Resmi Adisyonu Otomatik olarak bas veya benzeri bir tanımlama yapmak için kullanılabilir.

Yazarkasaya fiş yazıdırma işlemlerinde de kullanılabilecek güzel bir opsiyondur. Yazarkasadan otomatik fiş kesmesini istediğimiz durumlarda eğer ödeme Yemek çeki ile yapıldıysa fiş kesmememiz gerekiyor. Yemek çeki seçeneğinin önündeki işareti kaldırmak suretiyle sadece Nakit ve Kredi Kartı ödemelerinde fiş kemeyi sağlayabiliriz.

Adisyonu Kilitle değeri, bu yazıdırma işlemi biter bitmez adisyonu yeni sipariş alımına kilitlenmesinin istenip istenmediğinin ayarlandığı alandır.

Ödeme Ekranında Kullanılabilir değeri buraya eklediğimiz görev için Ödeme ekranında numaratörün altında bir tuş eklenecek mi eklenmeyecek mi ayarının yapıldığı yerdir.

El Terminalinde Kullanılabilir değeri bu yazdırma görevinin bir tuş olarak el terminallerine de eklenip garsonların bu tuşu manuel olarak kullanıp kullanamayacağının ayarlandığı alandır. Örneğin Garsonların mutfağa not gönderebilmeleri için bir yazdırma görevi tanımlarsak el terminaline bu görevin düğmesini ekleyebiliriz.

Yazırma Görevinin en altındaki satır ise bu yazdırma görevine mucizevi bir yetenek katan ürün, departman yazıcı ve şablon (tasarım )seçim alanıdır. Bu satır kullanılarak bu yazdırma görevi için departman, Ürün Grubu, ürün bazında farklı yazıcılara, farklı şablonlarla gönderim işlemi yapabilme imkanı sağlar.

Örneğin Mutfağa gidecek siparişlerin içinde Ürün Grubu İçecek olanları BAR yazıcısına Yiyecek Olanları Mutfak yazıcısına gönderebileceğimiz gibi bu siparişler Fastfood departmanından verildiyse Alt katdaki departmana gönder, Restorandan verildiyse Üst kattaki yazıcıya gönder gibi tanımlama yapma imkanlarımızda vardır.

Biz bu resmi adisyon örneğinde tek bir satır ekleyerek tüm siparişleri tek bir yazıcıya göndereceğiz.

Attaki resimde ise farklı yazıcı seçerek mutfak siparişleri nasıl birden çok yazıcıya gönderilir onun örneğini görebilirsiniz.

bu sekilde Yazdırma Görevimiz oluşturulduktan sonra bu görevin hangi terminallerde çalışacağının belirlenmesi gerekiyor.

SambaPOS da Terminaller Nedir Ne işe yarar?

SambaPOS içerisinde Ayarlar sekmesinin bir alt seçeneği olan Terminaller o işletmede kullanılacak olan fiziki cihazların gruplandırılmasını sağlar. Genellikle tek terminal tanımı üzerinden tüm işlemler tanımlanabilir ancak Yazıcıların networkte birden fazla bilgisayara bağlı olması durumunda gerekli ayarların tek bir noktadan yapılabilmesi için faydalıdır.

Örneğin, Terminaller içerinde Default olarak gelen Sunucu terminalinin yanına El terminalleri, Duvar Kisokları, Kasa Bilgisayarları gibi alt terminal grupları tanımlarak bunların her birinin yazdırma görevleri farklı farklı tanımlanabilir. Örneğin Duvar Kisosklarının ekranlarında Resmi Adisyon tuşunun olmaması, Kasa grubu terminallerde otomatik yazar kasa fişi yazdır görevinin olması gibi ayarlar yapılabilir.

Yukarıda tanımladığımız Yazdırma Görevlerininde hangi terminal grubunda çalışacağınında seçilmesi gerekmektedir.

Bu tanımlamayı yapmak için kullanacağımız Terminalin içine girerek Yazdırma Görevleri alanında bulunan Görev Seç'e tıklayarak açılan pencereden önceden tanımladığımız görevleri seçip ekleyerek Kaydetmemiz yeterli olacaktıır.