SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/3/3dee2f9b0c85a157b3e7e947207efa86.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.xhtml failed

Diller:

Linkler


tr:dbase:client_server_baglantisi_nasil_yapilir
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/3/3dee2f9b0c85a157b3e7e947207efa86.xhtml failed

Client Server bağlantısı nasıl yapılır?

Programın hangi veritabanı ile çalıştığını anlamak için pin kodu yazdığınız ekranda sol alt köşede bulunan SambaPOS XXX şeklindeki gri versiyon numarasına bakın. Eğer numara TX ile bitiyorsa TXT, SQ ile bitiyorsa SQL Server, CE ile bitiyorsa Compact SQL ile çalışmaktadır.

Kullanım şeklinize göre değişik bağlantı şekilleri arasından tercih yapabilirsiniz.

Programı tek bilgisayarda kullanacaksanız

Bu durumda Compact SQL yüklemelisiniz. Compact SQL tek bilgisayardan kullanmak için performansı yüksek bir veritabanıdır. Kurulum için aşağıdaki adımları tamamlayın.

SambaPOS c:\sambadata.sdf dosyasını otomatik olarak oluşturacaktır. Uzantısı sdf olmak şartıyla bu dosyayı istediğiniz dizinde, istediğiniz dosya adı ile oluşturabilirsiniz.

* Eğer UAC aktifse programın c:\ dizini altında dosya oluşturmaya yetkisi olmayacağı için c:\sambadata.sdf yerine veri bağlantısı kısmını tamamen boş bırakmayı deneyebilirsiniz. Eğer Compact SQL başarılı olarak kurulduysa program dosyayı otomatik olarak “Belgelerim\SambaPOS 2” altında oluşturacaktır.

Programı çok kullanıcılı kullanacaksanız

Bu durumda SQL Server veya ücretsiz SQL Server Express kullanmalısınız. SQL Server Express çoğu durumda yeterli olacaktır. Yüzlerce masadan, onlarca garsondan oluşan ve çok aktif ve büyük bir restoran için kurulum yapacak olsanız dahi ilk olarak Express sürümünü tercih edin. Veritabanının yetersiz kaldığı durumda Express sürümünü hiç bir veri kaybı olmadan kolayca SQL Server Professional gibi bir sürüme yükseltebilirsiniz. Kurulum için aşağıdaki adımları tamamlayın.

  • http://www.microsoft.com/express/Database/InstallOptions.aspx adresinden bilgisayarınızın işlemcisine uygun (64 bit veya 32 bit) veritabanı kurulum programını indirip bilgisayarınıza kurun. En küçük boyutlu Database Only seçeneği yeterli olacaktır.
  • Yönetim > Ayarlar > Yerel Ayarlar sayfasına gidin.
  • Veri bağlantısı alanına data source=localhost\SQLEXPRESS yazın.
  • Programı yeniden başlatın

Ana bilgisayara bağlanmak için veri bağlantısını data source=[ana bilgisayar adı]\SQLEXPRESS olarak vereceksiniz. Eğer SQL kurarken instance adını farklı bir ad verdiyseniz o zaman SQLEXPRESS yerine o instance adını yazın.

Eğer kurulumu “default instance” olarak yaptıysanız ana bilgisayarda data source=localhost şeklinde belirtmelisiniz. Aynı şekilde diğer bilgisayarlarda da data source=[ana bilgisayar adı] şeklinde tanımlamanız gerekir.

SQL Server Express kurarken Kullanıcı adı ve Parola tanımlaması yaptıysanız bu durumda bu bilgileri de Veri Bağlantısı alanına eklemeniz gerekir. Örneğin:

data source=[Ana Bilgisayar]\[Instance]; user id=[Kullanıcı Adı]; password=[Parola]

Parantez içindeki değerleri kendi ağınızın ve SQL Server kurulumunuzun ayarlarına göre değiştirmelisiniz. Değerleri yazarken aradaki boşluklara ve ; gibi noktalama işaretlerine dikkat ediniz.

tr/dbase/client_server_baglantisi_nasil_yapilir.txt · Son değiştirilme: 2012/09/07 09:30 (Dışarıdan düzenle)