Diller:
Linkler
Diller:
Linkler
Gün Sonu Belgesi, Stok Envanter ve Maliyet takibinin en can alıcı noktalarından biridir.
SambaPOS biz her Gün Sonu yaptığımızda o çalışma periyodu içerisinde satılan tüm ürünlerin reçetelerindeki kullanım oranlarına bakarak bunların sistemden azaltarak stokların Envanteri çıkarır ve Maliyetlerini hesaplar ve bunları Gün Sonu Belgesi içinde göstererek saklar.
Gün Sonu belgesine > Yönetim > Ürünler > Gün Sonu Belgeleri linkinden ulaşılabilir. Burada Gün Sonu yapılan her bir periyot için bir satır ve bu satırların içinde de belgesini saklar.
Bu ekran da oluşan belgelerin içine girildiği zaman o periyot içerisinde yapılan işlemleri stok kullanım miktarlarını devirleri tahmini stok seviyeleri görülebilir.
Buradaki alanları ineceleyelim.
Stok Adı : Gün içerisinde çalışan stoğun adıdır.
Birim : Çalışan bu stoğun Gün Sonu Belgesi içerisinde kullanılan birimidir.
Devir : Bir önceki Gün Sonu işleminden bugüne kalan miktarıdır.
Alım : Bu Gün içerisinde Alım Fişi ile bu stoktan alım yapıldıysa alınan miktarıdır.
Maliyet : Stoğun maloluş fiyatıdır.
Stok Kullanım : Bu Gün içerisinde satılan Ürünlerden dolayı stoğun kullanım miktarıdır.
Tahmini Seviye : Stoğun devirden ve alımdan gelen raklamlarının, kullanılan miktardan öıkarıldıktan sonra kalan miktadır. Her şey mükemmel ise (zayi - kayıp - çalıntı - yanlış kullanım miktarı - hatalı reçete olmadığında ) bu rakam elimizdeki stoğun gerçek rakamıdır.
Fiili Seviye : Fiili Seviye alanı bizim müdehale edebileceğimiz bir alandır. Hem zayi, kayıp, bozulmuş ürünleri stokdan düşmek hem de elimizdeki gerçek stok mikyarını yazarak net envanter ve maliyet tutabilmemizi sağlar.
Gün Sonu belgesinde Fiili Seviye Gün Sonu Yapıldıktan sonra bir sonraki Gün Başı yapılana kadar ki zamanda yapılabilir. Gün çalışırken Fiili seviyeye müdehale edilemez.
Gün Sonu yapıldıktan sonra, bir sonraki Gün Başı yapılana kadar geçen zaman içerisinde kritik durumdaki stokların sayımları yapılarak hem envanterleri hemde maliyetlerini güncellemek için Fiili Seviye manuel olarak girilir.
Bu sayede yukarıdaki örnekte olduğu gibi Coca Cola 205 adet olması gerekirken elimizde 200 adet olduğunu söylemiş bulunuyoruz, bu durumda aradaki 5 Coca Cola ürünün maliyeti o gün içinde satılan 35 Coca Colaya eşit olarak paylaştırılarak maliyetlerinin artırılması sağlanmış olur.
Aynı örneği Dana But için yaparak da bizim Döner Reçetesinde pişmiş olarak sattığımız 100 Gr döner etinin bize fireleri, kayıpları çıktıktan sonra gerçek maliyeti çıkmış olacaktır.