SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/84ecc74c3182ffd9da253f103faf51c0.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.xhtml failed

Diller:

Linkler


tr:tips:1_pizza_alan_musteriye_ikinci_pizzasini_50_iskontolu_sat
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/84ecc74c3182ffd9da253f103faf51c0.xhtml failed

Bir ürün alana ikinci ürünü %50 indirimli satma Promosyonu

SambaPOS içerisinde özellikle Pizzacıların yaygın biçimde kullandığı bir ürün alana 2. ürün yarı fiyatına gibi promosyonlar çok basit biçimde yapılabilmektedir.

Bu Promosyonun Senaryosu Döner Ürün grubundan herhangi bir ürün alan müşteriye aynı ürün grubu içinde alacağı 2. ürünü %50 iskontolu olarak promosyon uygula.

Bu Promosyonun yapılabilmesi için, gerekli işlemler. 1. Fiyat Listesi tanımlaması

1.a. Fiyatların Promosyona göre güncellenmesi

2.Eylemlerin tanımlanması

2.a. Fiyat Değiştirme Eylemi tanımlanması
2.b. Bu Promosyon için Propgram ayarlarının Güncellenmesi Eylemi

3.Kuralların tanımlanması

3.a. Ürün Eklendiğinde Promosyon Yapmaya Hazırlık Kontrolü Kuralı
3.b. Koşullar uygunsa Promosyonu yapma Kuralı.

1. Fiyat Listesi Tanımlaması

Yeni bir Fİyat Tanımı eklememiz gerekiyor, Bunun için SambaPOS > Navigasyon > Ürünler > Fiyat Tanımı Listesi > Fiyat Tanımı Ekle linkline basarak Yeni bir Fiyat alanı tanımlıyoruz.

Fiyat Tanımı Adı: Bu Fiyat tanımı için bir isim belirliyoruz.

Fiyat Etiketi: Bu Fiyat tanımı için kullanacağımız Kısa KOD'u buraya yazıyoruz, bu kod Adisyon içerisinde ürünün fiyatının yanında da gözükecek olan koddur.

1.a. Fiyatların Promosyona göre güncellenmesi

Tanımladığımız yeni fiyat listesi sayesinde Navigasyon > Ürünler > Toplu Fiyat Listesi linklini kullanarak ürünlerimize Promosyon anında geçerli olacak fiyatlarını bir önceki adımda tamımladığımız yeni fiyat sütununda güncelliyoruz.

2.a. Fiyat Değiştirme Eylemi tanımlanması

Navigasyon > Ayarlar > Eylemler, Yeni Eylem Ekle linkinme tıklayarak yeni bir eylem tanımlamaya başlıyoruz.

Eylem Adı Eyleme yapacağı işe uygun bir isim yazıyoruz

Eylem Tipi Adisyona eklenen son satırın fiyatının değiştirilmesini istediğimiz için Eylem Tipini Son Satırın Fiyatını Değiştir olarak seçiyoruz.

Parametreler - Fiyat Etiketi Bir üstte tanımladığımız Eylem Tipi adisyonun içersindeki son satırın fiyatını hangi fiyat listesine göre değiştirecekse o Fİyat listesini açılır menüden seçiyor ve KAYDET tuşuna basarak ilk eylemimizi kaydediyoruz.

2.b. Bu Promosyon için Propgram ayarlarının Güncellenmesi Eylemi

Bu eylem o an açık olan adisyonun böyle bir promosyonu alıp almadığını kontrol edecek almamış adisyona verecek almış adisyona bir kere daha vermeyecek görevi için yapılmaktadır.

Navigasyon > Ayarlar > Eylemler, Yeni Eylem Ekle linkine tıklayarak yeni bir eylem tanımlamaya başlıyoruz.

Eylem Adı Eyleme yapacağı işe uygun bir isim yazıyoruz.

Eylem Tipi Bu Eylem bizim programö içindeki o an var olan promosyon durumunu kontrol edeceği ve bunu bir ayar olarak saklayacağı için Eylem Tipini Program Ayarı Değiştir olarak seçiyoruz.

Parametreler - Ayar Adı Hem bizim kural oluştururtken kullanmamız hemde bu promosyonun veritanbanlarında saklanırken hangi isimde saklanacağını belirlemek için bu promosyona özel bir isim veriyoruz.

Parametreler - Ayar Değeri Bu promosyon örneğimizde eğer müşteri bir Döner sipariş ettiyse, adisyonu kapatmadan alacağı ikinci döneri %50 iskontolu olacaktı, işte adisyonun içinde ilk sipariş edilen ürün Döner mi? bu adisyon promosyon alacak mı verisini 0 ve 1 olarak değerlendiriyoruz. Eğer Adisyonun DONERPROMO değeri 0 ise promosyondan faydalanamaz ama DONERPROMO değeri 1 ise şimdi seçeceği ilk Döner ürünü %50 iskontolu olacak demek için verdiğimiz değerlerdir.

Buna benzer başka promosyonlarda sayı takibi yapabilmek gibi başka amaçlar için için bu alan 0,1,2,3,4 veya a,b,c,d,e gibide düzenlenebilir.

Parametreler - Güncelleme Şekli Bu örnekte tanımladığımız DONERPROMO ayarının alabileceği değerler 2 tane olduğunu yukarıdaki açıklamdan anlamışssınızdır. İşte bu güncelleme şekli de bu değerlerin ne seçileceğinin tanımıdır. Bizim bu örneğimizde DONERPROMO=0 veya DONERPROMO=1 olmasını istediğimiz için Sıralı Geçiş yapan Toggle ı seçiyoruz.

Başka bir örnekte ayarın önce A sonra B sonra da C olması gerekirse eğer Ayar Değeri A,B,C Güncelleme Şeklide Toggle olarak seçilmelidir.

IsLocal Bu ayarın yanlızca bu bilgisayarın geçici hafızasında mı yoksa veritabananında mı saklanacağının ayarlandığı yerdir. FALSE seçilirse bu ayar veritabanında, TRUE seçilirse sadece Bu bilgisayarın hafızasında saklanır.

3.a. Ürün Eklendiğinde Promosyon Yapmaya Hazırlık Kontrolü Kuralı

Tanımlayacağımız bu kural ile adisyona bir Döner grubundan ürün eklendiği zaman programın ayarlarında DONERPROMO'nun değerinin 1 olarak değiştirilmesini ve Fiyat listesininde değiştirilerek Promosyon verilmesine uygun hale gelmesini sağlıyoruz.

Navigasyon > Ayarlar > Kurallar, Yeni Kural Ekle linkine tıklayarak yeni bir Kural tanımlamaya başlıyoruz.

Kural Adı Kuralımıza yağacağı işe uygun bir isim veriyoruz.

Olay Adı Bu kuralın devreye girmesini istediğimiz fiili seçiyoruz, Bu örneğimizde adisyona yeni bir satır eklendiğinde devreye girmesini istediğimiz için Adisyona Satır Eklendiğinde Olayını seçiyoruz.

Koşullar - Ayar Kontrolü Bir önceki eylemde tanımladğımız ayarın bu Kural da nasıol çalışacağını tanımlıyoruz. Bunun için 1. boşluğa kendi atadığımız DONERPROMO değerini işleme = değeirini ve alacağı değer olan 1 i sırayla giriyoruz.

Koşullar - MunuItemGroupCode Bu örnekte olan promosyonun sadece Döner Ürün Grubu içişn geçerli olacağını belirtmek için Döner ürün grubunu seçiyoruz.

Eylemler Bu Kuralın çalıştırmasını istediğimiz Eylemi Seçiyoruz, Burada Fiyat Değiştir Eylemi seçilecek.

Bu Kural ile biz; eğer adisyona Döner ürün grbunundan bir ürün eklenirse DONERPROMO ayarını 1 e eşitlemsini ve Fiyat Listesini %50 ile değiştirmesini söylemiş olduk.

3.b. Koşullar uygunsa Promosyonu yapma Kuralı.

Bu kural ile adisyona eklenen ikinci ürünün Döner ürün grubundan bir ürün olup olmadığının kontolünü yapacak ve işlem bittiğinde başka bir müşteriyi kontrol etmek için DONERPROMO ayarını otomatik olarak değiştireceğimiz işlemi yaptıracağız.

Navigasyon > Ayarlar > Kurallar, Yeni Kural Ekle linkine tıklayarak yeni bir Kural tanımlamaya başlıyoruz.

Kural Adı Kuralımıza yağacağı işe uygun bir isim veriyoruz.

Olay Adı Bu kuralın devreye girmesini istediğimiz fiili seçiyoruz, Bu örneğimizde adisyona ilave bir satır eklendiğinde devreye girmesini istediğimiz için Adisyona Satır Eklendiğinde Olayını seçiyoruz.

Koşullar - MunuItemGroupCode Bu örnekte olan promosyonun sadece Döner Ürün Grubu içişn geçerli olacağını belirtmek için Döner ürün grubunu seçiyoruz.

Eylemler Bu Kuralın çalıştırmasını istediğimiz Eylemi Seçiyoruz, Bu ikinci kuralda Ayarları güncellemek için oluşturduğumuz Eylemin tekrar aktif olarak DONERPROMO değerini 0 yapmasını istediğimiz için Ayar Güncelle için tanımladığımız Eylemi seçiyoruz.

Bu Kural ile biz; adisyona ikinci ürününde Döner Ürün grubunda olup olmadığının kontolünü yaptırarak bundan sonraki işlemler için; tekrar tanımladığımız DONERPROMO değişkeninin tekrar 0 olmasını sağlıyoruz. Bu şekilde hem aynı adisyon içinde hemde kapatılıp yeni bir adisyon açılması durumunda bu Promosyon tekrar devreye girebiliyor.

Sonuç

Adisyona eklediğimiz ikinci Döner Grubu ürününü %50 iskonto ile satmış olduk. :-D

Bu Promosyon özeşlliklerini kullanabilmek için SambaPOS 2.80 veya üzeri sürümlere ihtiyacınız var. http://sambapos.googlecode.com

Bu Promosyon ile ilgili sorularınızı http://forum2.sambapos.com/index.php/topic,144.0.html adresindeki Forum alanımızda tartışarak, bu örneği daha da çeşitlendirerek genişletebiliriz.

tr/tips/1_pizza_alan_musteriye_ikinci_pizzasini_50_iskontolu_sat.txt · Son değiştirilme: 2012/09/07 09:30 (Dışarıdan düzenle)