SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/meta/tr/tips/adisyon_etiketleme_ile_kuver_uygulamas%C4%B1_nas%C4%B1l_yap%C4%B1l%C4%B1r.meta failed
Unable to save metadata file. Hint: disk full; file permissions; safe_mode setting.
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/8/81f7b883c61dc9d29eb910dafe4f92ac.xhtml failed

Diller:

Linkler


tr:tips:adisyon_etiketleme_ile_kuver_uygulaması_nasıl_yapılır
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/2/2f0aeff5910cbf29ef786eb3d5f94617.xhtml failed

Adisyon Etiketleme ile Kuver uygulaması

SambaPOS normalde programda olmayan özellikleri ekleyebilmenize olanak sağlayan bir programdır. Bu yazıda adisyon etiketleme özelliği ile Kişi Sayısı takibinin nasıl yapılacağını göreceğiz ve bu özellik ile birlikte otomatik Kuver uygulaması gerçekleştireceğiz. Öncelikle Kişi Sayısı takibinin nasıl yapılacağını inceleyelim.

Kişi Sayısı Takibi

Öncelikle Yönetim > Ayarlar > Adisyon Etikletleri Sayfasından yeni bir adisyon etiketi ekleyeceğiz. Adison etiketleme adisyona ek bilgiler eklememizi sağlayan bir özelliktir.

Adisyon etiketi adına “Kişi Sayısı” dedik. 1 den 10'a kadar alt etiketler ekledik. “Zorunlu seçim” seçeneğini işaretleyerek kişi sayısı seçilmeden adisyon hesabının kapatılmasını engelledik. Kişi sayısı seçilmediği zaman da dikkat çekmesi için düğmenin kırmızı renk görüneceğini belirledik. Kişi sayısı sayısal bir değer olduğu için “Sayısal” seçeneğini işaretleriz. Bu durumda etiket olarak sadece sayı belirleyebiliriz.

Elbette “Kişi Sayısı” özelliğini oluşturduğumuz her adisyonda kullanmak istemeyebiliriz. Örneğin paket serviste oluşan adisyonlarda kişi sayısı kullanmayız. Bu nedenle kişi sayısını hangi departmanlarda kullanmak istiyorsak o departmanlara eklememiz gerekiyor.

Örnekteki gibi restoran departmanında kişi sayısı etiketini aktif hale getiriyoruz. Bu tanımlamayı yaptıktan sonra restoranda oluşturacağımız adisyonlara aşağıdaki gibi bir düğme eklenmiş olacak.

Bu düğme kırmızı renkte görünüyor çünkü biz adisyon etiketini tanımlarken “bir değer verilmediğinde” yani kişi sayısı seçilmediğinde düğmenin kırmızı görünmesini istedik. “Zorunlu seçim” işaretli olduğu için etiket seçilmeden adisyon hesabını kapatamayız. Yani sipariş alabilir, başka bir adisyona geçebiliriz ama hesabı yazdırmak veya hesabı kapatmak için önce kişi sayısını belirlememiz gerekir.

Kişi sayısı düğmesine tıkladığımızda karşımıza belirlediğimiz etikletler gelir. Eğer bu değerler haricinde nadiren de olsa farklı kişi sayıları da kullanmamız gerekirse etiketin “Serbest Etiketler” özelliğini açarız. Bu durumda bu değerlerin üzerinde sayı yazabilmemizi sağlayacak bir alan açılacaktır.

Kişi sayısı seçildiğinde seçilen etiket adisyonun altında not olarak görünür ve düğmenin rengi “bir değer verildiğinde” ayarında belirlediğimiz renge dönüşür.

Açtığımız her adisyon etiketi gün sonu raporumuza bir rapor daha ekler. Bir kaç tane daha böyle adisyon işleyip gün sonu raporuna bakalım.

Örnekteki gibi “Kişi Sayısı” etiketi ile ilgili veriler gün sonu raporunda görüntülendi.

Eğer Garson, motorkurye gibi konular için adisyon etiketleri kullanırsak eklediğimiz her etiketin raporunu buradaki gibi takip edebiliriz.

Kuver Takibi

Kurallar ve Eylemler özelliğimizi kullanarak kişi sayısı seçildiğinde adisyona otomatik olarak kuver (veya başka herhangi bir ürün de olabilir) ekletebiliriz. Adım adım takip edelim.

1. Kuver Ürünü Tanımlama

Öncelikle “Kuver” adında bir ürün açmamız gerekiyor. Bunu normal bir ürün olarak açabiliriz. Asında kişi sayısı seçtiğimizde otomatik ekleneceği için menü görünümüne düğme olarak eklememiz gerekmiyor ancak istersek ekleyebiliriz.

Kuver için normal bir ürün açıyoruz ve fiyatını 1 TL olarak belirliyoruz.

2. Adisyona Kuver Ekleme Eylemi

Eylemler SambaPOS'a otomatik bir iş yaptırmak için tanımlanmaktadır. Adisyona kuver eklemek istediğimizi belirtmek için Yönetim > Ayarlar > Eylemler ekranından aşağıdaki gibi bir eylem tanımlıyoruz.

Burada tanımladığımız eyleme bir isim verdik ve Eylem Tipi olarak “Adisyona Ürün Ekle” seçeneğini seçtik. Ürün olarak “Kuver” seçtik ve Porsiyonu “Normal” olarak belirledik. İkram olarak eklemek istemediğimiz için False seçeneğini seçtik. Burada iki önemli tanım var. Birincisi Miktar olarak bir değer vermek yerine [etiket degeri] yazdık çünkü miktar sabit değil ve seçtiğimiz kişi sayısına göre belirleniyor. İkinici olarak da Etiket değerini kvr olarak verdik. Bu etiket adisyon satırına eklenen bir bilgidir ve otomatik eklenen satırları ayırt edebilmemize yarar. Ne işe yaradığını birazdan göreceğiz.

3. Kuver İptal Etme Eylemi

Kuver'leri iptal edecek bir eyleme daha ihtiyacımız var.

Kuverleri iptal etme eylemi seçilen kişi sayısının değiştirilmesi durumunda faydalıdır. Örneğin yanlışlıkla 3 yerine 4 kişi ekledik diyelim. Adisyona otomatik olarak 4 kuver eklenecektir. Biz kişi sayısını 4 yerine 3 olarak değiştirdiğimizde kuverin de değişmesi gerekir. Bunun için önce eski kuveri iptal edip yerine yeni kuveri eklemek gerekir. Eski satırın iptal edilmesi gerekiyor çünkü kuver bilgisi mutfağa gittiyse 3 yerine 4 gelmesi gerektiğini de mutfağa bildirmek gerek.

Burada ürün adını Kuver olarak belirledik. Önceki eylemde Etiket olarak “kvr” değerini seçmiştik. Burada da etiket değerini kvr olarak belirlersek program sadece bir önce tanımladığımız eylemin otomatik eklediği satırları iptal eder.

3. Kuver Ekleme Kuralı

Son olarak Etiket Seçildiğinde Kuver Ekleme eylemini çalıştırmamız gerekiyor. bunun için de bir kural tanımlayacağız.

Burada Olay Adı olarak “Adisyon Etiketi Seçildi” olayını seçtik. Kuralın hangi etiket seçildiğinde çalışacağını belirlemek için “Etiket Adı” özelliğini “Kişi Sayısı” olarak belirledik. 0 Kişi sayısı olamayacağı için kuralın sadece 0 dan farklı değerlerde çalışmasını istiyoruz. Bu nedenle NumericValue (sayısal değer) özelliğini != 0 olarak belirledik. != (farklı) yani sıfırdan farklı anlamına gelir. Sonra Eylemler alanından “Eylem Seç” dedik ve açılan pencereden önce “Kuverleri İptal Et” sonra da “Adisyona Kuver Ekle” eylemlerini seçtik. Yani bir etiket seçildiğinde program varsa önceden eklenmiş kuver satırlarını iptal edecek, sonra da yeni bir kuver satırı ekleyecek. Yeni eklenecek satırın miktar değerinin adisyon etiketinde seçilen değer olacağını belirlemek için de “Adisyona Kuver Ekle” eylemini genişletip eylemi tanımlarken belirlediğimiz “etiket değeri” ni etiketin “Numeric Value” değerine eşitliyoruz.

İşte SambaPOS'u kişi sayısı seçildiğinde adisyona otomatik olarak kuver ekleyecek şekilde programladık. Dilersek aynı mantıkla “ikram meze” ekleyebiliriz veya farklı kurallar kullanarak “adisyon tutarı 100 TL geçtiyse ikram litrelik kola ekle” gibi opsiyonlar da belirleyebiliriz.

tr/tips/adisyon_etiketleme_ile_kuver_uygulaması_nasıl_yapılır.txt · Son değiştirilme: 2016/03/04 14:16 (Dışarıdan düzenle)